Kontakt:

Napíšte nám:

Súťaže

Vážený návštevník stránky,

prinášame  výsledky, ale aj recepty zo súťaže o „Naj veľkočepčiasnky koláč“. Všetky koláče chutili a boli vynikajúce aj po vizuálnej stránke. Preto víťazky sú všetky dievčatá, ktoré pripravili tieto sladké dobroty.

 Veľké ĎAKUJEM!!!

 

Umiestnenie

Meno

Názov koláča

body

  1.  

Ivetka Záborská  :P

Kinderbueno

20

  1.  

Ela Chvojková    ;)

Nebeské rezy

20

2.  

Pavlína Karamanová

Pomarančové rezy

18

3.

Jana Boďová

Piškóta s pudingom

17

4.

Anka Ďanovská

Kokosový zákusok

14

5.

Magduška Zelienková

Karamelový koláč

10

6.

Ira Ďanovská

Venčeky z odpaľovaného cesta

8

7. 

Margitka Cisárová

Perník

7

8.

Danka Výbochová

Fantastická makovo-jablková

štrúdľa

5

9.

Vierka Olayan

Baklava

4

10.

Norika Kvasnicová

Šuhajdy

3

 

 

 

Nebeské rezy

Suroviny:

Cesto:200 g polohrubej múky, 200 g práškového cukru, 4 vajcia, 10 pol. Lyžíc oleja, 10 pol. Lyžíc horúcej vody, ½ prášku do pečiva

Krém:7,5 dl mlieka, 3 vanilkové pudingy, 200 g práškového cukru, 3 kyslé smotany, 1 ½ balíčka piškót, káva, rum

Postup:

Źĺtky vymiešame s cukrom, pridáme olej, vodu, múku s práškom do pečiva a vmiešame sneh z bielkov. Pečieme na vymastenom a vysypanom plechu s vyšším okrajom pri 180 °C cca 20 min. Upečené, vychladnuté cesto najskôr potrieme džemom a polovicou krému. Na krém poukladáme piškóty namočené v silnej káve s rumom. Na piškóty dáme zvyšok krému a necháme stuhnúť. Navrch môžeme dať šľahačku prípadne len posypeme čokoládou.

Krém:V mlieku uvaríme vanilkové pudingy s cukrom. Po vychladnutí postupne vmiešame kyslé smotany.

 

Kinderbueno

Suroviny:

Cesto:8 bielkov, 6 PL kryštálového cukru, 1 PL oleja, 3 PL hladkej múky, 3 PL strúhanky, ½ bal. prášku do pečiva, 15 dkg nasekaných orechov, nutela, bebe keksy

Krém:1 l mlieka, 6 žĺtkov, 25 dkg kryštálového cukru, 4 balíčky vanilkového pudingu, 10 dkg varovej čokolády, 25 dkg palmarin alebo hera, šľahačka

Postup:

Cesto:bielka vyšľaháme s cukrom, pridáme múku, prášok do pečiva, strúhanku. Dáme na plech vystlaný papierom, ktorý potrieme olejom, aby sa dalo cesto ľahšie oddeliť . Na surové cesto dáme nasekané orechy, pečieme pomaly asi 20 minút.

Krém:Uvaríme puding z mlieka, žĺtkov, vanilkového pudingu, cukru. Rozdelíme na dve časti. Do jednej dáme rozpustenú čokoládu a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame a rozdelíme na polovicu, pridáme do vychladnutého čokoládového  aj vanilkového pudingu. Upečenú piškótu natrieme nutelou, potom tmavým krémom. Poukladáme bebe keks a vanilkový krém. Vrch koláča môžeme ozdobiť šľahačkou a nastrúhanou čokoládou alebo grankom.

  

Pomarančové rezy:

Cesto 1: 7 vajec,  7 polievkových lyžíc polohrubej múky, 7 polievkových lyžíc kryštálového cukru, 1 balíček prášku do pečiva

Cesto 2:7 vajec, 7 polievkových lyžíc polohrubej múky, 7 polievkových lyžíc kryštálového cukru, ½ bal. prášku do pečiva

Z uvedených ingrediencií upečieme dve piškóty (pečieme na papieri).

Nálev:1 sunqiuck zriedený vodou

Plnka:¼ l mlieka, 2 polievkové lyžice hladkej múky, 1 vanilkový cukor, 20 dkg hery, 20 dkg práškového cukru

Poleva:30dkg práškového cukru, 2 polievkové lyžice horúcej vody, 1 polievková lyžica  sunqiucku.

Postup:

Z cesta č. 1 upečieme 2 piškóty.  Z cesta č. 2 upečieme jednu hrubšiu piškótu, ktorú po upečení popicháme vidličkou a polejeme nálevom. Tenkú piškótu potrieme polovicou krému, položíme hrubú piškótu, potrieme druhou polovicou krému a položíme tenkú piškótu. Vrch polejeme polevou.

Krém:mlieko uvaríme s vanilkovým cukrom a múkou do hustej kaše, necháme vychladnúť.  Heru s cukrom vymiešame do peny a pridáme kašu.

Poleva:cukor zalejeme horúcou vodou, vymiešame a pridáme sunqiuck.

 

 Piškóta s pudingom

Suroviny: (na plech 30x40 cm)

Cesto:6 vajec, 3 PL horúcej vody, 180 g kryštálového cukru, 1 KL prášku do pečiva, 1 balíček pudingu s jahodovou príchuťou, 1 balíček pudingu s čokoládovou príchuťou, 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou

Plnka:400 ml mlieka, 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou, 150 g masla, 3 vrchovaté PL práškového cukru, 1 PL rumu

Poleva a ozdobenie: 250 g malinovej marmelády, 4 vrchovaté PL práškového cukru, ½ balíčka čokoládovej polevy

Postup:

Vajcia vyšľaháme s vodou a cukrom dopenista, Múku zmiešame s práškom do pečiva a vmiešame do vaječnej peny. Cesto rozdelíme na 3 rovnaké diely. Do každej misky pridáme buď čokoládový, vanilkový alebo jahodový puding a dôkladne ručne premiešame. Na plech vyložený papierom rozotrieme cesto a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C asi 10 minút každú piškótu. Necháme vychladnúť a potom stiahneme papier. Vanilkový pudingový prášok rozmiešame v mlieku a uvaríme puding. Necháme vychladnúť. Maslo, cukor a rum vymiešame do peny a pridáme postupne vychladnutý puding. Čokoládový, jahodový a vanilkový plát spojíme krémom, vrch natrieme tiež len jemne krémom. Povrch potrieme polevou, ktorú si pripravíme z marmelády, ktorú krátko povaríme s cukrom a necháme asi 30 minút v chlade. Vrch môžeme ozdobiť čokoládovou polevou.

 

 Kokosový zákusok

Suroviny:

Kakaové piškótové cesto:4 vajcia, 4 PL práškového cukru, 4 PL hladkej múky, 1 PL kakaa

Kokosové cesto:7 bielkov, 300 g práškového cukru, 120 g strúhaného kokosu, 6 PL polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 2 kusy tortová oplátka (obdĺžniky).

Hnedá plnka:7 žĺtkov, 200 g práškového cukru, 2 PL instantnej čiernej kávy (granulovanej), 200 ml vody, 2 PL kakaa, 250 g masla

Biela plnka:300 ml mlieka, 1 zlatý klas, 3 PL kryštálového cukru, 250 g masla

Nepravý marcipán:220 g sušeného mlieka, 250 g cery, 250 g práškového cukru

Postup:

Kakaové cesto:Vajcia vyšľaháme s cukrom, postupne pridávame múku a kakao. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom a upečieme.

Kokosové cesto:Bielky vyšľaháme s práškovým cukrom, pridáme kokos, vanilkový cukor, prášok do pečiva a vymiešame hladké cesto, ktoré vylejeme na oplátky a dáme piecť do vyhriatej rúry.

Hnedá plnka:žĺtky, práškový cukor, kávu rozpustenú vo vode a kakao spolu šľaháme nad parou až do zhustnutia. Do vychladnutej zmesi zamiešame maslo.

Biela plnka: z ingrediencií uvaríme puding, do ktorého po vychladnutí primiešame maslo a vyšľaháme.

Na kokosový plát natrieme hnedú plnku, prekryjeme ju kakaovým plátom a natrieme bielu plnku. Navrch položíme rozvaľkaný marcipán.

 

KARAMELOVÝ  KOLÁČ                                                                                     

1.cesto:           5 bielkov vyšľahať na sneh, pridať 200 g práškového cukru – chvíľu došľahať. Nakoniec pridať 250 g mletých orechov.

 

2.cesto:           4 vajcia + 4 PL kryštálového cukru vyšľahať. Pridať 4 PL polohrubej múkytrošku kypriaceho prášku do pečiva.

 

Postup:            1. cesto rozotrieť na plech vystlaný papierom na pečenie, naň vyliať 2. cesto a upiecť. Po upečení a vychladnutí treba prevrátiť a papier stiahnuť. Orechové cesto ostane hore a piškótové dole.

Plnka:              200 g kryštálového cukru upáliť na karamel, potom naliať 250 ml šľahačkovej smotany a miešať, kým sa karamel nerozpustí. Po vychladnutí spojiť s 250 g maslom2-3 žĺtkami.

                        Plnku natrieť na orechové cesto a potom poliať čokoládovou polevou. (200 g čokolády na varenie + 125 g cery rozpustiť vo vodnom kúpeli)

 

 

Venčeky z odpaľovaného cesta

 

Suroviny na odpaľované cesto: 2 dcl vody, 7 dkg palmarínu, 11 dkg polohrubej múky, 3 celé vajcia

Suroviny na plnku:25 dkg masla, 20 dkg práškového cukru, 3 dcl mlieka, 3 polievkové lyžice hladkej múky, 1 vanilkový cukor

 

Postup:

Vodu s palmarínom dáme variť a do vriacej za stáleho miešania sypeme múku. Miešame kým sa hmota neodliepa od stien hrnca. Dáme vychladnúť a postupne primiešavame celé vajcia. Striekame na plech a upečieme.

Po vychladnutí prerežeme a naplníme plnkou.

Plnka: maslo s cukrom vymiešame do peny. Z mlieka, múky a vanilkového cukru pripravíme kašu, ktorú necháme vychladnúť.  Spojíme a naplníme venčeky.

 

 Perník

Suroviny: ½ l mlieka, 2 celé vajcia, 300 g práškového cukru, 3 polievkové lyžice lekváru, 2 polievkové lyžice kakaa, ½ kávovej lyžičky škorice, 400 g hladkej múky, a ½ lyžičky sódy bikarbóny, ½ balíčka prášku do pečiva, 1 balík perníkového prášku do pečenia, 2 dl oleja.

Postup:v mlieku rozhabarkujme vajcia a postupne pridáme a zamiešavame ostatné suroviny. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme pri teplote 150 °C asi 30-45 minút. Necháme vychladnúť, natrieme lekvárom a polejeme polevou.

Vždy je lepší na druhý deň ako čerstvý (ak zostane)!!!

 

Fantastická makovo-jablková štrúdľa, vaľkaná

Suroviny:250 g hladkej múky, štipka soli, 1 vajce, 5 polievkových lyžíc vlažnej vody,  2 polievkové lyžice octu, 60 g hery

Plnka:250 g mletého maku, 100 g cukru (med), 1 dcl mlieka, 1-2 zrelé banány, 2 polievkové lyžice slivkového lekváru (nemusí byť), 3-5 jabĺk, 2 polievkové lyžice hery na potretie-rozpustiť

Postup:

Zo všetkých surovín vypracujeme cesto a dáme do chladničky na 30 minút.

Plnka: do mlieka dáme rozpustiť med alebo cukor, dáme zohriať, zalejeme mak. Rozpučíme banány, postrúhame na hrubo strúhadle a pridáme do maku aj s lekvárom. Môžeme pridať hrozienka, namočené v rume, slivky, marhule, rebarboru.

Cesto si rozdelíme na dve časti, každú dotenka vyvaľkáme. Naplníme a zrolujeme. Povrch natrieme maslom a pečieme na 200 `C 20 min.

 

DOMÁCA BAKLAVA S VLAŠSKÝMI ORECHMI

Cesto:                  4 balenia chladeného lístkového cesta, 50 g rozpusteného masla,

maslo na vymastenie pekáča

 

Plnka:                   250 g nasekaných vlašských orechov, 3 lyžice mletej škorice

Sirup:                   300 ml vody, 300 g kryštálového cukru, 10 lyžíc medu, šťava z ½ citróna

Postup:

Pekáč (25x30cm) dôkladne vymastíme zmäknutým maslom. Na dno plechu položíme plát cesta (podľa potreby z cesta odrežeme). Na cesto rovnomerne vysypeme tretinu nasekaných orechov a posypeme lyžicou mletej škorice. Prikryjeme druhým plátom cesta a opäť posypeme orechmi a škoricou. Rovnaký postup zopakujeme aj s tretím plátom cesta. Na záver prikryjeme posledným plátom cesta. Vrch potrieme rozpusteným maslom. Na vrchný plát cesta nožom zľahka naznačíme kosoštvorce (dávame pozor, aby sme plát úplne neprekrojili). Dáme piecť do rúry vyhriatej na 150 °C asi na 55 minút dozlatista.

Medzitým si uvaríme sirup. V hrnci rozmiešame vodu, cukor, med a citrónovú šťavu. Za občasného miešania privedieme do varu. Vychladnutým sirupom zalejeme horúcu baklavu hneď, ako ju vyberieme z rúry, aby sa sirup lepšie vsiakol. Pred podávaním necháme odstáť (najlepšie celý deň).

 

Šuhajdy

Suroviny:3 čokolády (10 dkg), 15 dkg stuženého tuku, 1 ½ dcl mlieka, 15 dkg orechov, 1 vajce, 15 dkg cukru, 10 dkg stuženého tuku,  5 dkg hrozienok, rum

Postup:

Z čokolády a stuženého tuku urobíme polevu, ktorú nalievame do papierových košíčkov. Po stuhnutí dáme plnku a znovu zalejeme polevou.

Plnku si pripravíme z ostatných surovín.